Keuze bronpomp voor beregening

Onderstaande pompen zijn geselecterd op hun eigenschappen die ideaal zijn voor beregeningstoepassingen. De pompen zijn alllemaal voorzien van een frequentieregelaar die u volledig ontzorgt in zowel de bediening van uw pomp als de wateraanvoer voor uw sproeiers. Daarnaast zijn onderstaande bronpompen energiezuinig en voorzien van 2 jaar volledige garantie.

Bronpomp voor beregening

Het kiezen van de juiste bronpomp voor uw beregeningsinstallatie vereist wat rekenwerk en technische kennis. Gelukkig leggen wij hier exact uit wat u nodig heeft en bieden u direct een aantal geschikte varianten aan. 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat voor soort bron u heeft. Denk bijvoorbeeld aan de diameter, putdiepte en hoogte van het water. Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk dat u het aantal en type sproeiers weet. Hiermee berekent u namelijk de benodigde capaciteit en druk. Na deze korte introductie gaan we van start!

Waterbron

U maakt een goede keuze door te kiezen voor een waterbron als watervoorziening voor uw beregening. Op den duur is dit economisch verantwoord en het biedt tevens de mogelijkheid om meer debiet en druk te generen. Bij een reguliere waterleiding bent u beperkt door de lage waterdruk en gelimiteerde watercapaciteit.

Putdiepte

De diepte van de put bepaalt hoeveel druk de pomp moet geven om het water überhaupt op maaiveldniveau te verpompen. Dit is essentieel, want bij elke meter opvoerhoogte verliest de bronpomp 0,1 BAR druk. Dus bij een hoogte van 10 meter verliest de pomp 1 BAR druk.

Putdiameter

De diameter van de put bepaalt de diameter van de bronpomp. De meeste putten hebben een diameter van 4’’ (Ø101,66 mm). In deze afmeting is tevens het grootste aanbod. Wilt u nog een put laten slaan? Dan is het verstandig om deze een minimale afmeting van 4’’ te geven.

Hoogte van het water

Veel mensen verwarren de putdiepte met montage-afstand van de bronpomp. Dit ligt echter iets anders. U kunt de pomp namelijk al 5 meter onder de eerste meter water hangen. 

Stel dat u een put heeft van 20 meter diep en het water is aanwezig vanaf 5 meter. U kunt de bronpomp in dit geval op 10 meter hangen. Dit scheelt u namelijk 1 BAR drukverlies en dus een onnodig zwaardere pomp.

Beregening

Wellicht heeft u al een beregeningsysteem of wilt u er één aanleggen. Hoe dan ook, u ontkomt niet aan een waterpomp om optimale prestaties van uw sproeiers te verwachten. De keuze voor de juiste variant hangt af van de volgende factoren: 

  • Type sproeier
  • Aantal sproeiers (per groep) 

Type sproeier

Tuinsproeiers zijn er in vele varianten. De meest gebruikte zijn de pop-up sproeiers. Deze zijn nagenoeg onzichtbaar bij uitschakeling en komen omhoog wannneer deze sproeier. Ook binnen de pop-up sproeiers zijn verschillende uitvoeringen.

De meest belangrijke specificaties van de sproeier zijn de benodigde druk en het bijbehorende waterverbruik. Dit is afhankelijk van het gewenste sproeibereik. Wij leggen dit uit aan de hand van het volgende voorbeeld; 

Stel u heeft een tuin van 20 x 20 meter en u wilt 2 sproeiers toepassen die beide 10 meter kunnen besproeien. Hierbij hoort de volgende specificatie: 

10 meter sproeibereik

Druk =  2 BAR

M3/H = 1,5 

Voor 2 sproeiers heeft u dus het volgende nodig om het gewenste sproeibereik te halen. 

10 meter sproeibereik

Druk =  4 BAR

M3/H = 3 

In dit voorbeeld beschikt u over een put van 15 meter diep waarbij het water op 5 meter vindbaar is. U plaatst de pomp dus op 10 meter. Het totale wensenlijstje voor de bronpomp ziet er als volgt uit: 

10 meter sproeibereik + brondiepte

Druk =   5 BAR (4 BAR voor sproeiers + 1 BAR voor 10 meter opvoerhoogte)

Debiet = 3 M3/H 

Bovenste voorbeeld is feitelijk genoeg, echter wordt overcapaciteit altijd aanbevolen. Hiermee houdt u een marge voor eventuele uitbreiding van uw systeem. Daarnaast hoeft de pomp minder hard te draaien dat resulteert in een lager energieverbruik en langere levensduur. Onze aanbeveling wordt in dit geval als volgt: 

Druk =   6 BAR (4 BAR voor sproeiers + 1 BAR voor 10 meter opvoerhoogte + 1 BAR overcapaciteit)

Debiet = 4 M3/H 

Met bovenstaande specificaties kunt u een geschikte bronpomp uitkiezen. Onderstaande modellen zijn geselecteerd voor het aansturen van kleine en grote beregeningsystemen. Wilt u nog meer informatie? Neem dan gerust contact op via de chat, e-mail of telefoon!

Frequentieregeling

Bij een beregeningsysteem kunt u kiezen voor een simpele in- en uitschakeling door middel van een controlbox. Wij bevelen echter minimaal een drukschakelaar en bij voorkeur een frequentieregelaar aan voor het aansturen van uw bronpomp. Tijdens het sproeien schakelen waarschijnlijk verschillende sproeiers aan die ieder hun eigen druk en debiet vereisen. Om dit optimaal te regelen past u een frequentieregelaar toe. Hiermee past de bronpomp automatisch zijn toeren aan op de gewenste waterafname. Dit resulteert in een zuinige, slimme pomp die zijn levensduur aanzienlijk verlengt. Ook krijgt u hiermee een vloeiende, constante druk waarmee uw sproeiers een mooie, krachtige sproeistraal voortbrengen. 

OFFERTE AANVRAGEN