Bronpomp voor drinkwater & huishoudelijk gebruik
Bronpomp voor huishoudelijk gebruik en drinkwater
Bronwater wordt steeds vaker toegepast voor huishoudelijke toepassingen. Vooral nu de kosten voor drinkwater toenemen. Ook de eventuele gezondheidsvoordelen wegen mee in de beslissing om bronwater te gebruiken. Sommige soorten bronwater lenen zich zelfs uitstekend voor drinkwater.
Een pomp biedt meer mogelijkheden qua druk en debiet. Bij een reguliere waterleiding wordt u beperkt door de waterdruk (1,5-2 BAR) die het waterleidingnet levert. Tevens is het aantal liters dat u maximaal verkrijgt gelimiteerd tot 1.5 – 2 M3/H. Deze specificaties zijn voldoende voor basale toepassingen zoals het gebruik van een reguliere douche/toilet/vaatwasser/wasmachine. Wilt u echter ook gebruik maken van een stort- of regendouche? Of een beregeningssysteem toepassen in uw tuin? Dan komt u al snel in de problemen op het gebied van waterdruk en debiet.
Grondwater voor huishoudelijke doeleinden of drinkwater
Met een bronpomp heb je vaak meer water en waterdruk beschikbaar, dan bij gebruik van de waterleiding. Afhankelijk van de gekozen pomp en leiding, kunt u tot wel drie keer zoveel water en waterdruk verwachten.
Ter voorbeeld: U heeft een woning en gaat een extra regendouche installeren. Daarnaast wilt u uw huidige douche ook vervangen voor een regenvariant. 2 x regendouche = 2 M3/per uur bij 1,5 BAR. Zoals u ziet komt u bij deze installatie in de knoei met de standaard watervoorziening. U zit namelijk al bijna aan de maximale capaciteit qua debiet en druk. En dan maakt u enkel nog maar gebruik van 2 douches. Bij het gebruik van een bronpomp lost u dit probleem op.
Altijd de juiste hoeveelheid water
Bij huishoudelijke toepassingen heeft u zeer wisselende waterafnames. Denk aan het vullen van een glas met 250 ml drinkwater tot het gebruik van een stortdouche met 750 liter per uur. Bij een standaard controlbox of drukschakelaar zal de pomp zeer onrustig en inefficiënt draaien. Om dit te verhelpen raden wij u sterk een frequentieregelaar aan. Deze regelaar zorgt dat de pompen zijn toeren afstemt op de gewenste waterafname en houdt de druk zeer constant. Dit resulteert tevens in een lager energieverbruik en een langere levensduur. Zo geniet u lang en optimaal van uw bronpomp!
Bronpomp ook handig voor beregening
Wellicht heeft u al een beregeningsysteem of wilt u er één aanleggen. Hoe dan ook, u ontkomt niet aan een waterpomp om optimale prestaties van uw sproeiers te verwachten. De keuze voor de juiste variant hangt af van het type sproeier en het aantal sproeiers per groep.
Benodigde waterdruk voor de sproeiers
Tuinsproeiers zijn er in vele varianten. De meest gebruikte zijn de pop-up sproeiers. Deze zijn nagenoeg onzichtbaar bij uitschakeling en komen omhoog wanneer deze actief is. Ook binnen de pop-up sproeiers zijn verschillende uitvoeringen. De meest belangrijke specificaties van de sproeier zijn de benodigde druk en het bijbehorende waterverbruik. Dit is afhankelijk van het gewenste sproeibereik.
Stel u heeft een tuin van 20 x 20 meter en u wilt twee sproeiers toepassen, die beide 10 meter kunnen besproeien. De sproeier heeft hierbij een waterdruk van 2 bar nodig en heeft een verbruik van 1500 liter per uur bij een straal van 10 meter. Voor twee sproeiers heeft u dan 3000 liter per uur nodig met een druk van 2 bar.
Drukverlies afhankelijk van putdiepte
In dit voorbeeld beschikt u over een put van 15 meter diep waarbij het water op 5 meter vindbaar is. U plaatst de pomp dus op 10 meter (5 meter onder waterniveau). Omdat het waterniveau op 5 meter zit, geeft dit een drukverlies van 0.5 bar om het water tot aan het maaiveld te krijgen. Als we dit drukverlies optellen bij de benodigde waterdruk voor de sproeiers komen we uit op 2.5 bar (2 bar sproeiers & 0.5 bar drukverlies). Je bent in dit voorbeeld dus op zoek naar een pomp die bij een afname van 3000 liter per uur nog altijd tenminste 2.5 bar levert.
Kies altijd voor een bronpomp met overcapaciteit
In de praktijk ervaar je ook altijd nog wat drukverlies van het leidingwerk. Hoeveel is afhankelijk van de lengte van de leiding en de diameter. Je kunt je voorstellen dat wanneer je veel water door een kleine diameter leiding wilt persen, er meer drukverlies is dan wanneer je dezelfde hoeveelheid water door een grotere diameter leiding wilt persen. Zorg altijd voor een zekere overcapaciteit en zoek altijd een bronpomp uit die bij gemiddelde afname in het midden van zijn pompcurve zit. Hierdoor heb je een pomp dit vrij rustig kan draaien en is daarmee naast energiezuinig ook duurzamer.
Wilt u nog meer informatie? Neem dan gerust contact op via de chat, e-mail of telefoon!