Bronpomp voor beregening
Ontdek de ideale bronpomp set voor handmatige beregening en automatische beregeningsinstallaties. Deze bronpompen bieden ruim voldoende water en waterdruk voor kleine tot grote beregeningsystemen. Ze zijn verkrijgbaar als losse bronpomp en als bronpomp kit, dit zijn kant-en-klaar sets.
De beste bronpomp voor beregening
Het kiezen van de juiste bronpomp
voor uw beregeningsinstallatie vereist wat rekenwerk en technische
kennis. Wij helpen u op weg. Om
te beginnen is het belangrijk om te weten wat voor soort bron u heeft.
Denk bijvoorbeeld aan de diameter, putdiepte en hoogte van het water.
Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk dat u het aantal en type sproeiers weet. Hiermee berekent u namelijk de benodigde capaciteit en druk. Na deze korte introductie gaan we van start!
Waterbron voor beregening
Een grondwaterbron is een efficiënte waterbron voor uw beregening. Op den duur is dit economisch verantwoord en het biedt tevens de mogelijkheid om meer debiet en druk te generen. Bij een reguliere waterleiding bent u beperkt door de lage waterdruk en gelimiteerde watercapaciteit.
Diameter van de waterbron
Een bronpomp heeft ruimte nodig om zichzelf te kunnen koelen. De diameter van de put bepaalt daarom de maximale diameter van de bronpomp. Kies altijd voor een model dat minimaal één centimeter smaller is dan een bron. Bij het beregenen vanuit een 75 mm bron, gebruik je daarom een (63 mm) 2,5 inch bronpomp.
Heb je nog geen grondwaterbron en wil je er wel één plaatsen? Kies dan voor een 110 mm bron. Hierin kun je een 4 inch bronpomp plaatsen. Op die manier heb je de meeste keuzemogelijkheden op gebied van waterdruk en wateropbrengst.
Putdiepte en hoogte van het water
Veel mensen verwarren de putdiepte met montage-afstand van de bronpomp. Dit ligt echter iets anders. U kunt de pomp namelijk al 5 meter onder de eerste meter water hangen. Stel dat u een put heeft van 20 meter diep en het water is aanwezig vanaf 5 meter. U kunt de bronpomp in dit geval op 10 meter hangen.
De diepte van de put bepaalt hoeveel druk de pomp moet geven om het water überhaupt op maaiveldniveau te verpompen. Dit is essentieel, want bij elke meter opvoerhoogte verliest de bronpomp 0,1 BAR waterdruk. Dus bij een hoogte van 10 meter verliest de pomp 1 BAR waterdruk.
Beregening met sproeiers
Wellicht heeft u al een beregeningsysteem of wilt u er één aanleggen. Hoe dan ook, u ontkomt niet aan een waterpomp om optimale prestaties van uw sproeiers te verwachten. De keuze voor de juiste variant hangt af van de volgende factoren:
- Type sproeier
- Aantal sproeiers (per groep)
Type sproeier
Tuinsproeiers zijn er in vele varianten. De meest gebruikte zijn de pop-up sproeiers. Deze zijn nagenoeg onzichtbaar bij uitschakeling en komen omhoog wanneer deze actief is. Ook binnen de pop-up sproeiers zijn verschillende uitvoeringen. De meest belangrijke specificaties van de sproeier zijn de benodigde druk en het bijbehorende waterverbruik. Dit is afhankelijk van het gewenste sproeibereik. Wij leggen dit uit aan de hand van het volgende voorbeeld;
Stel u heeft een tuin van 20 x 20 meter en u wilt 2 sproeiers toepassen die beide 10 meter kunnen besproeien. Hierbij hoort de volgende specificatie:10 meter sproeibereik: De sproeier heeft een benodigde waterdruk van 2 bar en een verbruik van 1500 liter per uur bij een straal van 10 meter. Voor 2 sproeiers heeft u dus het volgende nodig om het gewenste sproeibereik te halen.
- Benodigde waterdruk: 2 bar
- Benodigde watercapaciteit: 3000 liter per uur
In dit voorbeeld beschikt u over een put van 15 meter diep waarbij het water op 5 meter vindbaar is. U plaatst de pomp dus op 10 meter (5 meter onder waterniveau). Omdat het waterniveau op 5 meter zit, geeft dit een drukverlies van 0.5 bar om het water tot aan het maaiveld te krijgen. Als we dit drukverlies optellen bij de benodigde waterdruk voor de sproeiers komen we uit op 2.5 bar (2 bar sproeiers & 0.5 bar drukverlies). Je bent in dit voorbeeld dus op zoek naar een pomp die bij een afname van 3000 liter per uur nog altijd tenminste 2.5 bar levert.
In de praktijk ervaar je ook altijd nog wat drukverlies van het leidingwerk. Hoeveel is afhankelijk van de lengte van de leiding en de diameter. Je kunt je voorstellen dat wanneer je veel water door een kleine diameter leiding wilt persen, er meer drukverlies is dan wanneer je dezelfde hoeveelheid water door een grotere diameter leiding wilt persen. Zorg altijd voor een zekere overcapaciteit en zoek altijd een bronpomp uit die bij gemiddelde afname in het midden van zijn pompcurve zit. Hierdoor heb je een pomp dit vrij rustig kan draaien en is daarmee naast energiezuinig ook duurzamer.
Bronpomp met controlbox, drukschakelaar of frequentieregeling?
Bij een beregeningsysteem heb je twee mogelijkheden. Je zet de bronpomp handmatig aan of uit met een controlbox, of je installeert een frequentiebesturing. Deze frequentieregeling zorgt voor een constante waterdruk en schakelt de bronpomp automatisch in en uit.
Zodra je dan een kraan open zet, dan wordt de druk lager en schakelt de frequentiebesturing de pomp in. Wij raden altijd minimaal een drukschakelaar aan, maar een frequentieregelaar heeft wel de voorkeur. Dit zorgt voor het meest gemak bij het aansturen van je bronpomp.
Gemak van de frequentieregelaar tijdens het beregenen
In een beregeningsinstallatie worden vaak verschillende type sproeiers gebruikt, deze hebben ook hun eigen druk en debiet (watertoevoer) nodig. De frequentieregelaar maakt dit kinderlijk eenvoudig. Deze pompbesturing past automatisch het toerental van de bronpomp aan op de waterafname. Hierdoor werkt de pomp zuiniger en verleng je ook de levensduur. Daarnaast heb je een vloeiende en constante waterdruk. Ze heeft de beregeningsinstallatie een krachtige en constante sproeistraal.