check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Welke bronpomp heb ik nodig? Bronpomp keuzehulp

Het kiezen van de juiste bronpomp kan een uitdaging zijn, vooral doordat er zoveel verschillende bronpompen op de markt zijn. In deze blog helpen we je op weg met een handige keuzehulp, zodat je de perfecte bronpomp kunt vinden voor jouw situatie.

 

Wat is een bronpomp?

Een bronpomp is een waterpomp die in een bronbuis in de grond wordt geplaatst om grondwater op te pompen met een verhoogde druk. Deze pomp kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals beregening, irrigatie, drinkwater of koeling. Een bronpomp heeft een langwerpige vorm en is beschikbaar in diverse inch maten. De pompen worden gekoeld door het water wat langs de motor stroomt. Het is daarom belangrijk dat een bronpomp altijd in een passende bronbuis geplaatst wordt. Wil je een bronpomp in open water gebruiken, dan moet deze voorzien zijn van een koelmantel.

 

De juiste bronpomp kiezen

Het kiezen van de juiste bronpomp voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren: 

- Diameter van de bron 

- Toepassing / Wateropbrengst 

- Drukverlies


Diameter van de bron

De diameter van de bron is cruciaal voor de bronpompkeuze. Dit bepaald uit welke selectie pompen er een keuze gemaakt kan worden. Heb je nog geen bron? Vraag dan bij een bronboorder naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden wordt er dan gekeken welke diameter bron er geschikt is. De meest voorkomende maat bronpomp is de 4” uitvoering. Deze pomp heeft een diameter van +/- 98 mm en is geschikt voor diverse toepassingen. Bij kleinere bronnen moet je rekening houden met een beperkt aanbod bronpompen. Tevens geeft een kleinere bron ook vaak minder water. Bronpompen zijn er in maten variërend van 2 tot zelfs 12 inch. Je kunt hiervoor de onderstaande richtlijnen gebruiken om de juiste maat te kiezen.

Bron diameter

Benodigde pomp

63 mm

2’’

75 mm

2.5’’

90 mm

3”

110 en 125 mm

4”

160 en 200 mm

6”

250 mm

8”

315 mm

10” of 12”



Toepassing / Wateropbrengst

Hoeveel water je nodig hebt hangt af van de toepassing waarvoor het je water wilt gebruiken. Over het algemeen worden bronpompen geplaatst voor twee toepassingen: beregening of huishoudelijk gebruik.

Beregening
Wil je het water gebruiken voor het beregenen van de tuin of landbouwirrigatie? Tel dan het totale verbruik van de sproeiers/druppelslang bij elkaar op om de wenselijke wateropbrengst te berekenen. Gecombineerd met de gewenst werkdruk van de sproeiers/druppelslang maakt dat je uitgangspunt in de keuze van de juiste bronpomp.

Huishoudelijk gebruik
Ga je het water gebruiken voor bijvoorbeeld de toilet of de wasmachine? Dan wordt aangeraden om een drukvat en frequentiebesturing te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de pomp steeds in- en uit moet schakelen en kun je de levensduur van de pomp verlengen. Om de gewenste wateropbrengst uit te rekenen moet je kijken naar de maximale waterafname op een bepaald moment van de dag. In een huishouden is de gemiddelde gewenste waterdruk ongeveer 3 bar. Deze twee gegevens samen gebruik je weer voor de selectie van de bronpomp.

(TIP) Wil je meerdere tappunten tegelijk kunnen gebruiken? Ga dan voor overcapaciteit. In combinatie met een frequentiebesturing maakt dat je het systeem volledig kunt afregelen op een gewenste waterdruk. Zo weet je zeker dat je overal in huis een goede waterdruk hebt.


Drukverlies uitrekenen

Bij het omhoog pompen van water verlies je waterdruk, ongeveer 0,1 bar per meter. Dit is belangrijk om in gedachten te houden bij het bepalen van de opvoerhoogte van de pomp. De meters onderwater tellen hierbij niet mee, omdat er geen drukverlies optreedt. Reken daarom vanaf de (minimale) waterstand in de put tot het hoogste opvoerpunt.

Voorbeeld:
Wil je het grondwater bijvoorbeeld tot 7 meter hoog pompen en is het vanaf de grond 20 meter tot aan het grondwaterniveau? Dan levert dit (27 meter x 0,1 bar) 2,7 bar drukverlies op.

Voor een wateraansluiting (toilet/wasmachine) adviseren we circa 2 à 3 bar. Sproeiers hebben vaak een druk van 3 tot 6 bar nodig.

 

Optionele functies

Bij de bronpomp keuze is het te overwegen om optionele functies toe te voegen. Overweeg extra functies zoals frequentiebesturing, drukvat of pompbesturing. Deze kunnen de werking en levensduur van de pomp verbeteren.

Frequentiebesturing

Frequentiebesturing bij een bronpomp is een techniek waarbij de snelheid van de pomp wordt aangepast aan de waterbehoefte op dat moment. Dit gebeurt door het toerental van de elektromotor te variëren, wat zorgt voor een efficiëntere werking en energiebesparing.

Drukvat

Een drukvat zorgt ervoor dat de pomp niet telkens hoeft aan te slaan bij kleine hoeveelheden waterafname, zoals bij het doorspoelen van een toilet. Dit vermindert het aantal keer dat de pomp moet starten en stoppen, wat de efficiëntie verhoogt. Ook zorgt het voor minder of geen waterslag in de leidingen, omdat het systeem constant onder druk staat.

Pompbesturing

Een pompbesturing zorgt voor het in- en uitschakelen van de pomp op basis van waterdruk. Op deze manier heb je een volledig zelf functionerend systeem. Een bijkomend voordeel is dat er tevens een droogloopbeveiliging op een pompbesturing zit. De bronpomp schakelt dan automatisch uit wanneer er geen water meer wordt aangevoerd. Na het uitschakelen controleert de pomp na enkele minuten of er weer water beschikbaar is. Als er nog steeds geen water is, schakelt de pomp opnieuw uit. Dit zorgt voor een goede bescherming van de pomp.


Hulp nodig bij het kiezen van de juiste bronpomp?

Weet je niet welke bronpomp je nodig hebt, of wil je graag hulp bij het uitzoeken van een bronpomp? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag bij het samenstellen van de best mogelijke oplossing voor jouw situatie.