Veelgestelde vragen

Put hier uw kennis
Hoeveel druk en debiet heb ik nodig?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Wel kunnen wij een indicatie en uitleg over druk en debiet geven.

Een gemiddeld huishouden in Nederland geniet van circa. 1,5 BAR druk bij geen waterafname. Dit loopt dus terug met elk tappunt dat wordt geopend. De gemiddelde waterafname op piekmomenten ligt rond de 1,5 M3 per uur. Gebruikt u de bronpomp dus voor huishoudelijk gebruik? Dan kunt u dus de volgende specificaties aanhouden:

Maximale druk = 1,5 BAR

Maximaal debiet = 1,5 M3/per uur

Echter bevelen wij altijd overcapaciteit aan, zodat de pomp minder zwaar belast wordt en marge heeft voor eventuele piekmomenten. Dit zorgt tevens voor een langere levensduur. Onze aanbeveling zou als volgt zijn:

Maximale druk = 2,5 BAR

Maximaal debiet = 2,5 M3/per uur

Bij deze aanbeveling is nog geen rekening gehouden met de diepte van de put. Een pomp verliest namelijk 0,1 BAR per meter opvoerhoogte. Wanneer de bronpomp bijvoorbeeld op 10 meter diepte hangt wordt de berekening als volgt:

Maximale druk = 2,5 BAR – 1 BAR opvoerhoogte (10 meter) = 1,5 BAR

Maximaal debiet = 2,5 M3/per uur

Nu zijn we dus weer terug bij af. Dit is eenvoudig op te lossen. Wanneer u rekening houdt met de diepte van de put wordt onze aanbeveling als volgt:

Maximale druk = 3,5 BAR – 1 BAR opvoerhoogte (10 meter) = 2,5 BAR

Maximaal debiet = 2,5 M3/per uur

Bovenstaand voorbeeld is de wijze hoe wij de keuze voor druk en debiet benaderen.

Kan de bronpomp vuilwater verpompen?

Over het algemeen verpompt een pomp bij voorkeur schoon water. Dit is echter niet realistisch, aangezien er altijd een hoeveelheid vuil aanwezig is. Gelukkig kan een bronpomp altijd tot een bepaalde mate zand etc. verpompen. Ter voorbeeld; de DAB S4 kan maximaal 120 gram zand per M3 verpompen. Voor de Grundfos SQE geldt 150 gram zand per M3.

Onze put is 20 meter diep. Op welke diepte hang ik dan de pomp?

U hoeft de bronpomp niet per se op de bodem te hangen. Sterker nog; probeer dit te vermijden i.v.m. aanzuigen van bodemvuil. Wij hanteren een minimale marge van 5 meter water boven de pomp. Hiermee garandeert u voldoende aanzuigwater en koeling.

Heeft u een dus een put van 20 meter en vindt u het water al op 10 meter? U kunt de pomp dan hangen op 15 meter.

Waar plaats ik mijn frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar is een apparaat dat tussen de leiding wordt geplaatst, maar niet nat mag worden. Begrijp u het nog? Het zit zo; om de toeren af te stemmen op de watervraag dient hij de stroming van het water te meten. Dat doet hij dus tussen de leiding. De techniek moet echter droog blijven. 

Welke diameter pomp kies ik?

Wanneer u al een bron heeft houdt u uiteraard rekening met deze diameter. Gaat u nog een bron slaan? Dan is het verstandig om minimaal 4” ofwel Ø101,66 mm aan te houden. In deze afmeting heeft u namelijk de meeste keuze!

Staat uw vraag er niet bij of wilt u andere informatie ontvangen? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder.

Krijg direct advies voor uw juiste bronpomp!

Heeft u een vraag? Bel ons op: 0341 - 266636

Of mail naar: info@bronpomp.nl

Jarenlang ervaring en vele tevreden klanten die nu genieten van hun zuivere bronwater. Op deze basis bieden onze bronpompspecialisten altijd het juiste advies voor uw ideale bronpomp!

Bekijk hier onze privacy policy

OFFERTE AANVRAGEN