Keuze bronpomp voor huishoudelijke toepassingen

Onderstaande pompen zijn geselecterd op hun eigenschappen die ideaal zijn voor huishoudelijke toepassingen. Alle geselecteerde pompen zijn voorzien van een frequentieregelaar die u volledig ontzorgt in zowel de bediening van uw pomp als de wateraanvoer voor uw woning. Daarnaast zijn onderstaande bronpompen energiezuinig en voorzien van 2 jaar volledige garantie.

Bronpomp voor huishoudelijk gebruik en drinkwater

Bronwater wordt steeds vaker toegepast voor huishoudelijke toepassingen. Voornamelijk zijn de stijgende waterrekeningen hier debet aan. Ook de eventuele gezondheidsvoordelen wegen mee in de beslissing om bronwater te gebruiken. Sommige soorten bronwater lenen zich zelfs uitstekend voor drinkwater.

Wij willen u graag feliciteren wanneer u de keuze voor bronwater al heeft gemaakt. Dankzij de pomp biedt dit veel meer mogelijkheden qua druk en debiet. Bij een reguliere waterleiding wordt u beperkt door de waterdruk (1,5-2 BAR) die het waterleidingnet levert. Tevens is het aantal liters dat u maximaal verkrijgt gelimiteerd tot 2 – 2,5M3/H. Deze specificaties zijn voldoende voor basale toepassingen zoals het gebruik van een reguliere douche/toilet/vaatwasser/wasmachine. Wilt u echter ook gebruik maken van een stort- of regendouche? Of een beregeningssysteem toepassen in uw tuin? Dan komt u al snel in de problemen op het gebied van waterdruk en debiet.

Veelzijdig toepasbaar

Door het gebruik van een bronpomp vergroot u de mogelijkheden binnen en rondom uw woning. Afhankelijk van de gekozen pomp en leiding kunt u het aantal liters en druk al snel verdrievoudigen ten opzichte van de reguliere waterleiding.

Ter voorbeeld:

U heeft een woning en gaat een extra regendouche installeren. Daarnaast wilt u uw huidige douche ook vervangen voor een regenvariant.

2 x regendouche = 1,5 M3/per uur bij 1,5 BAR

Zoals u ziet komt u bij deze installatie in de knoei met de standaard watervoorziening. U zit namelijk al bijna aan de maximale capaciteit qua debiet en druk. En dan maakt u enkel nog maar gebruik van 2 douches. Bij het gebruik van een bronpomp lost u dit probleem op.

Beregening

Wellicht heeft u al een beregeningsysteem of wilt u er één aanleggen. Hoe dan ook, u ontkomt niet aan een waterpomp om optimale prestaties van uw sproeiers te verwachten. De keuze voor de juiste variant hangt af van de volgende factoren:

  • Type sproeier
  • Aantal sproeiers (per groep)

Type sproeier

Tuinsproeiers zijn er in vele varianten. De meest gebruikte zijn de pop-up sproeiers. Deze zijn nagenoeg onzichtbaar bij uitschakeling en komen omhoog wanneer ze sproeien. Ook binnen de pop-up sproeiers zijn verschillende uitvoeringen.

De meest belangrijke specificaties van de sproeier zijn de benodigde druk en het bijbehorende waterverbruik. Dit is afhankelijk van het gewenste sproeibereik. Wij leggen dit uit aan de hand van het volgende voorbeeld; 

Stel u heeft een tuin van 20 x 20 meter en u wilt 2 sproeiers toepassen die beide 10 meter kunnen besproeien. Hierbij hoort de volgende specificatie: 

10 meter sproeibereik

Druk =  2 BAR

M3/H = 1,5 

Voor 2 sproeiers heeft u dus het volgende nodig om het gewenste sproeibereik te halen. 

10 meter sproeibereik

Druk =  4 BAR

M3/H = 3 

In dit voorbeeld beschikt u over een put van 15 meter diep waarbij het water op 5 meter vindbaar is. U plaatst de pomp dus op 10 meter. Het totale wensenlijstje voor de bronpomp ziet er als volgt uit: 

Druk =   5 BAR (4 BAR voor sproeiers + 1 BAR voor 10 meter opvoerhoogte)

Debiet = 3 M3/H 

Bovenste voorbeeld is feitelijk genoeg, echter wordt overcapaciteit altijd aanbevolen. Hiermee houdt u een marge voor eventuele uitbreiding van uw systeem. Daarnaast hoeft de pomp minder hard te draaien dat resulteert in een lager energieverbruik en langere levensduur. Onze aanbeveling wordt in dit geval als volgt: 

Druk =   6 BAR (4 BAR voor sproeiers + 1 BAR voor 10 meter opvoerhoogte + 1 BAR overcap.)

Debiet = 4 M3/H

Frequentieregeling

Bij huishoudelijke toepassingen heeft u zeer wisselende waterafnames. Denk aan het vullen van een glas met 250 ML drinkwater tot het gebruik van een stortdouche met 750 liter per uur. Bij een standaard controlbox of drukschakelaar zal de pomp zeer onrustig en inefficiënt draaien. Om dit te verhelpen raden wij u sterk een frequentieregelaar aan. Deze regelaar zorgt dat de pompen zijn toeren afstemt op de gewenste waterafname en houdt de druk zeer constant. Dit resulteert tevens in een lager energieverbruik en een langere levensduur. Zo geniet u lang en optimaal van uw bronpomp!

OFFERTE AANVRAGEN