Hoe werkt een bronpomp?

Put hier uw kennis!

Werking bronpomp

Iedereen kent hem wel; de staafvormige pomp die in de put hangt. Hij verzorgt water voor uw dieren of tuin en wordt ingeschakeld via een bovengrondse schakelaar. In veel gevallen doet hij jarenlang probleemloos en feitelijk onzichtbaar zijn werk. Maar hoe werkt dit bijzonder stukje techniek eigenlijk?

Aanzuigen en persen

Om de werking zo basaal mogelijk uit te leggen kan deze worden verklaard doordat water via de aanzuigzijde in het pompdeel wordt aangezogen. Dit water wordt vervolgens via de waaiers en de perszijde naar boven gepompt. Hoe krachtiger de pomp, hoe krachtiger het water uit de bron komt.

Het wezenlijke verschil tussen een bronpomp en een reguliere centrifugaalpomp is dat de bronpomp continu is ondergedompeld in water. Hiermee koelt hij zichzelf en zuigt hij direct het water aan. Aanbevolen wordt dat de pomp minstens 5 meter water boven zich heeft om de vereiste koeling te waarborgen. Ook wordt hiermee voorkomen dat de pomp gaat droogdraaien dat feitelijk inhoudt dat de bronpomp aanzuigt zonder water. Het resultaat is een verbrande motor en een pomp die u naar het vuil kunt brengen. Beveiligingen zoals de DAB ESC-Plus voorkomen sowieso dat een pomp droogdraait. Hij schakelt deze namelijk uit wanneer er onvoldoende water wordt gedetecteerd.

Motor en pompdeel

De twee meest essentiële onderdelen van de bronpomp zijn de motor en het pompdeel. Het pompdeel bepaalt hoeveel water en druk er uiteindelijk naar boven wordt geperst. Aan het pompdeel is een bepaald vermogen gekoppeld dat via de bronmotor wordt verzorgd. Ter voorbeeld; een 2,2 KW pomp moet worden gekoppeld aan een 2,2 KW bronmotor om de opgegeven specificaties te behalen.

Voltages

Een verschil tussen motoren zijn de voltages. Ter voorbeeld; een 2,2 KW motor kan zowel in 230V als 400V (krachtstroom) geleverd worden. De 400V draait echter vele malen rustiger en ‘mooier’. Vergelijk het met auto die over 300 PK beschikt. Wanneer dit uit een 6-cilinder automotor komt zal dit fijner en rustiger rijden dan wanneer dit uit een 3-cilinder wordt gegenereerd.  

Frequentieregeling

Wanneer u wisselende waterafnames heeft zoals bij huishoudelijk gebruik is een frequentieregeling onmisbaar. Deze regelaar bestuurt de toeren van de pomp en hiermee ook het vermogen. Een reguliere bronpomp zonder regelaar zal bij elke waterafname op volle toeren inschakelen. Wanneer de watervraag verdwijnt schakelt de pomp weer uit. Ten eerste zal deze pomp een verminderde levensduur hebben door het constante ‘pendelen’. Ten tweede ontstaat er zogenoemde waterslag door het ‘klappen’ op de leiding. Ten derde is dit uiteraard ongunstig voor het energieverbruik.

Een bronpomp met een frequentieregelaar schakelt rustig in bij waterafname. Vervolgens houdt hij de druk zeer constant door het juist toerental te hanteren en vast te houden. Nadat de waterafname verminderd toert de pomp rustig af en schakelt hij uit.

Een frequentieregelaar dient in een droge, vorstvrije omgeving geinstalleerd te worden. Veelal beschikken deze regelaars tevens over extra functionaliteiten zoals droogloopbeveiliging en overspanningsbeveiliging. Hiermee bent u direct beschermd tegen de grootste gevaren voor een bronpomp.  Enkele voorbeelden van toegepaste frequentieregelaars zijn de Active Driver en ADAC van DAB en de CU 301 van Grundfos.

Beveiligingen

Om te zorgen dat u zolang mogelijk geniet van uw bronpomp wordt een beveiliging sterk aangeraden. Er zijn verschillende soorten beveiligingen die ieder zorgen dat uw pomp probleemloos blijft draaien of deze juist uitschakelt om schade te voorkomen. Wanneer een pomp onbeveiligd schade oploopt is een aanspraak op garantie in veel gevallen een lastige zaak. 

Droogloopbeveiliging

De meest bekende beveiliging is de droogloopbeveiliging. Deze zorgt dat de pomp uitschakelt zodra hij merkt dat er onvoldoende water beschikbaar is om de motor te koelen. Wanneer dit niet gebeurt bestaat de kans dat de motor verbrand. Deze beveiliging is dus een must!

Thermische beveiliging

Bij deze beveiliging bestaat nogal wat verwarring over zijn functionaliteit. Er is een thermische beveiliging en een thermische-magneet beveiliging. De thermische variant schakelt de pomp uit bij een te hoge temperatuur van een wikkeling. De thermisch-magnetische beveiliging beschermt de pomp tegen zowel oververhitting van de wikkeling en kortsluiting. De thermische-magneet beveiliging wordt in de volksmond ook wel een motorbeveiliger genoemd. 

Enkele voorbeelden van producten die over deze functies beschikken zijn de ESC-plus en de Active Driver frequentieregelaar van DAB.

Krijg direct advies voor uw juiste bronpomp!

Wat is frequentieregeling?

De waterafname in huis is op sommige momenten hoger dan op andere momenten. Onze drukverhogingspompen houden hier rekening mee. Dankzij de frequentieregeling bepaalt de pomp zelf het aantal benodigde toeren om uw waterdruk op het gewenste niveau te houden. Zo zal de pomp meer toeren draaien wanneer er bijvoorbeeld van de douche gebruik gemaakt wordt terwijl tegelijk de vaatwasser aan staat. Wanneer er minder waterafname plaatsvindt en de pomp de waterdruk minder hoeft te verhogen zal de pomp automatisch zijn toeren aanpassen.

Deze energiebesparende functie levert u direct voordeel op. Dit slimme systeem schakelt u pomp dus volledig automatisch in en uit.

Met onze drukverhogingspompen heeft u dus altijd de gewenste waterdruk. U heeft geen last meer van drukschommelingen wanneer er tegelijk een grotere waterafname plaatsvindt. Eenmaal ingesteld heeft u geen omkijken meer!

E.sybox Mini

De DAB E.sybox mini drukverhoger is de meest compacte hydrofoorpomp die er bestaat. Met een afmeting van 44x26x24 cm is deze pomp gemakkelijk in kleine ruimtes te plaatsen. Dit kan zowel horizontaal als verticaal.

De E.sybox mini is te verkrijgen in twee uitvoeringen. Eén die geschikt is voor tussen uw waterleiding (VEWIN gecertificeerd) en één die te gebruiken is voor het verkrijgen van water vanuit een waterbron, zoals een sloot, vijver of waterbak.

De hydrofoorpomp is helemaal compleet en beschikt over een pomp, watergekoelde elektromotor met frequentieregeling, voordrukbeveiliging en een drukvat. De geluidsabsorberende behuizing zorgt voor een fluisterstille werking (45 dB).

Scala2

De SCALA2 van Grundfos is een compacte hydrofoorpomp met intelligente besturing. Dankzij de watergekoelde motor is de pomp ook nog eens zeer geluidarm. Met slechts 47dB is dit de ideale drukverhoger voor in huis. De pomp meet continu de persdruk doormiddel van een ingebouwde sensor. Zodra de druk zakt tot onder het gewenst niveau, voert de SCALA2 deze druk weer op. Zo bent u altijd verzekerd van de benodigde waterdruk.

De SCALA2 is te verkrijgen in twee uitvoeringen. Eén die geschikt is voor tussen uw waterleiding (VEWIN gecertificeerd) en één die te gebruiken is voor het verkrijgen van water vanuit een waterbron, zoals een sloot, vijver of waterbak.

Heeft u een vraag? Bel ons op: 0341 - 266636

Of mail naar: info@bronpomp.nl

Jarenlang ervaring en vele tevreden klanten die nu genieten van hun zuivere bronwater. Op deze basis bieden onze bronpompspecialisten altijd het juiste advies voor uw ideale bronpomp!

Bekijk hier onze privacy policy

OFFERTE AANVRAGEN